01 2060 713 | 099 6096 790

Obilježili smo dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. 

Obilježavanje Dana kruha u vrtiću pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani. Temelji se na izgrađivanju stavova i stvaranju pravog emocionalnog odnosa djeteta i prirode.


Cilj obilježavanja Dana kruha je upoznavanje djece s procesom nastanka kruha, peciva, pekarskih proizvoda…( „Od zrna do pogače“ ).
Kroz životno-praktične i radne aktivnosti koje su se provodile u odgojnim skupinama (od najmlađih do najstarijih) djeca su imala doticaj sa stvarnim namirnicama iz kojih su nastali njihovi pekarski proizvodi. Približili smo im važnost zajedništva blagovanja i narodnih običaja, zdrave prehrane, a ujedno i utjecali na poticanje razvoja fine i krupne motorike kroz miješenje i oblikovanje tijesta. Nastale proizvode smo pekli u vrtićkoj kuhinji. Dio proizvoda nosili smo na blagoslov u crkvu Sv. Ivana Krstitelja, a po povratku u vrtić, u duhu zajedništva, smo sve to blagovali. 

Ove godine se po prvi puta u Sv. Ivanu Zelini obilježavala manifestacija „Dan trgovišta" te je naš vrtić (starije odgojne skupine) sudjelovao u prodaji raznih dječjih radova i rukotvorina. Djeca su se barem nakratko mogla uživjeti u trgovce prošlog stoljeća. 

Također, i ove godine smo sudjelovali na Svehrvatskoj smotri-Dani kruha 2019. u Kutini. Tamo smo prezentirali naš eko vrtić „Proljeće“. Pokazali smo kako odlična i idilična suradnja odgojitelja i roditelja uvelike pridonosi kvaliteti i kvantiteti rada (pregršt uradaka s radionica s djecom, prezentiranje starih alata, alatki, ručnih radova…). Na smotri je prisustvovalo 54 izlagača (vrtići, škole, udruge i organizacije). Organizatori manifestacije bili su Turistička zajednica Grada Kutine i Udruga Lijepa Naša u suradnji s Koordinacijom Kutina-grad prijatelj djece. Dobili smo Pohvalnicu i Priznanje za sudjelovanje u ovoj velikoj Svehrvatskoj manifestaciji.

Pripremila: Klaudija Klaus Bađun, odgojiteljica