01 2060 713 | 099 6096 790

Novosti

 Zaokupljeni raznim aktivnostima u ovom vrlo izazovnom vremenu, pokušavajući provesti što kvalitetnije vrijeme s obitelji i djecom, nemojmo zabraviti svakodnevno brinuti o zdravlju i održavati higijenu na pravilan način. 

Video: Stresne situacije poput ove u kojoj smo se trenutno našli imaju vrlo realan i opipljiv utjecaj i na naše tijelo i naš um. Stoga je vrlo važno educirati se o tehnikama suočavanja ali i načinima ekspresije osjećaja. To je potrebno kako za nas odrasle, tako i za djecu. U nastavku donosimo koristan priručnik napravljen od strane Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pod nazivom "Kako podržati vještine suočavanja i mentalno stanje djece"

Trenutno smo u razdoblju koje je prepuno stresnih situacija (pandemija korona virusa, potresi u Gradu Zagrebu). Stoga je sasvim normalno da nas preplavljuju razni neugodni osjećaji kao što su strah, ljutnja i tuga. Kako bi se djeca ali i roditelji lakše nosili s navedenim, donosimo u nastavku poveznicu za vježbe mindfulnessa za djecu.

pdfMindfulness za djecu

Dragi roditelji,

Vjerujem da ste zadnjih dana i previše puta čuli ovo upozorenje i da ga se odgovorno pridržavate. Što to u praksi znači za jednog roditelja? Rad od doma, škola na daljinu, gotovo ovisničko praćenje najnovijih vijesti, pandemija, potres, nabavka namirnica, zabrinutost za budućnost i tjeskoba. Ostavimo to na trenutak po strani i pogledajmo našu djecu.

 I oni su iščupani iz svoje sigurne svakodnevnice i socijalne mreže u kojoj su ostvarivali svoje potrebe za druženjem i igrom. Zatvoreni su doma , a potpuno ne razumiju zašto je to tako. Traže li vašu pažnju, zovu li vas da se igrate s njima, igraju li se igračkama koje imaju, listaju li slikovnice, crtaju li? Ili većinu vremena provedu uz mobitel, televizor, tablet, računalo...

va i savladava nove situacije. Svakodnevno razgovarajte sa svojim djetetom i slušajte ga. Slušanje je najbolji način da shvatite o čemu razmišlja, kako se osjeća, kako uči i shvaća. .

Trenutno se nalazimo u vrlo izazovnom vremenu. Epidemija korona virusom i nedavni potres u Gradu Zagrebu, postali su dio naše svakodnevnice. Do nedavno smo izlazili u prirodu, družili se sa prijateljima, išli u kazalište ili crkvu. Sada to više nije moguće.

U ovom vremenu, u kojemu vladaju objektivno stresni uvjeti življenja, javljaju nam se razne misli: „Da li će se potres ponoviti?“, „Da li ću se zaraziti korona virusom?“, „Da li ću dobiti plaću za slijedeći mjesec?“. Sa navedenim mislima dolaze i razni neugodni osjećaji poput tjeskobe, straha, panike ili pak sniženog raspoloženja, kada nam nije do ničega.

Ako mi, odrasli, koji u potpuno imamo razvijen sustav prosuđivanja i zaključivanja, imamo toliko briga i neugodnih osjećaja… kako se djeca nose s novonastalim situacijama? 

Obavještavaju se roditelji djece polaznika dječjeg vrtića Proljeće da se sukladno Odluci o izmjeni Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave donesene na sjednici Vlade RH 19.ožujka 2020. u razdoblju od 19. ožujka do 19.travnja 2020. neće provoditi programi ranog i predškolskog odgoja zbog posebnih sigurnosnih mjera uzrokovanih virusom COVID- 19.

Što je novi koronavirus?
Koronavirus 2019. (2019 nCoV) je novi virus povezan s istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neke vrste prehlade.
Kako se širi novi koronavirus?
Virus se prenosi direktnim kontaktom, respiratornim kapljicama poput kašlja i kihanja te dodirivanjem površina zagađenih virusom. Još nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama, ali jednostavni dezinficijensi ga mogu ubiti.
Koji su simptomi novog koronavirusa?
Simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu (groznicu), kašalj i kratkoću daha. U težim slučajevima infekcija može prouzrokovati upalu pluća ili otežano disanje. Virus u rijetkim slučajevima može biti i smrtonosan.

 

Poštovani roditelji,
prema naputku osnivača dječjeg vrtića Proljeće, grada Sv.I.Zelina a koji se odnosi na provođenje mjera zaštite od širenja korone virusa:
od ponedjeljka 16.03.2020 primjenjvati će se nacionalana mjera dvotjedne odgode boravka djece u vrtićima.

Čestit Božić i sretnu Novu godinu  žele vam djeca i djelatnici Dječjeg vrtića "Proljeće".

Početkom mjeseca prosinca u vrtiću vlada veliko uzbuđenje zbog dolaska Svetog Nikole. Cilj obilježavanja dana Svetog Nikole je upoznavanje djece s njegovim životom i običajima vezanim uz njega. Kroz aktivnosti raznovrsnog izražavanja i stvaranja pridonosili smo izgradnji osobnog te kulturnog i nacionalnog identiteta, a vrijednost odgovornosti došla je do izražaja u slobodi izbora aktivnosti.

Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. 

Obilježavanje Dana kruha u vrtiću pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani. Temelji se na izgrađivanju stavova i stvaranju pravog emocionalnog odnosa djeteta i prirode.

Povodom Dana zahvalnosti za plodove Zemlje, 22.10.2019. održana je kestenijada na prostoru dječjeg igrališta. U pripremi kestena za pečenje sudjelovale su spremačice, a veliku vještinu u pečenju kestena pokazao je naš domar. 

Svjetski dan zaštite životinja djeca iz DV „Proljeće“ obilježila su dana, 04. 10. 2019., na glavnom gradskom trgu u Svetom Ivanu Zelini, u sklopu projekta „Zelina – Zeleni grad“. Tom prigodom djeci je bio prikazan igrokaz „Čajanka za životinje“ s ciljem poticanja osvještavanja ugroženosti životinja i ekološkoj zagađenosti naše planete uz poticaj na promišljanje o svojim postupcima.

Djetetu predškolske dobi za pravilan rast i razvoj potrebno je kretanje tijekom većeg dijela dana. Različite oblike kretanja dijete usvaja kroz najvažniju aktivnost - igru.

U pedagoškoj godini 2019/2020 u DV Proljeće provodit će se Kraći sportski program verificiran od strane Ministarstva unanosti, odgoja i obrazovanja.