01 2060 713 | 099 6096 790

Kestenijada u vrtiću

Povodom Dana zahvalnosti za plodove Zemlje, 22.10.2019. održana je kestenijada na prostoru dječjeg igrališta. U pripremi kestena za pečenje sudjelovale su spremačice, a veliku vještinu u pečenju kestena pokazao je naš domar. 

Kestenijada je protekla u ugodnoj atmosferi, a opojni mirisi širili su se centrom Svetog Ivana Zeline. Lijepo jesensko vrijeme omogućilo je djeci da uživaju te upoznaju kesten svim modalitetima.

Danas su djeca učila o jeseni na drugačiji način, stjecala su vrijednosti koje usmjeravaju odgojno-obrazovno djelovanje ka osiguravanju individualne i društvene dobrobiti. Na ovaj način djeca su stjecala znanje aktivno, oslanjajući se na svoj urođeni istraživački i otkrivački potencijal. Isto tako, djeci smo osigurali radost otkrivanja i učenja kroz igru o plodu koji je u jesen vrlo atraktivan. Nadalje, omogućili smo djeci da sama sebe percipiraju kao kompetentne i uspješne te razvijaju različite strategije učenje o samom plodu, a posebno kako doći do slatkog kestena ispod ljuske. 

Vrijednost humanizma i tolerancije bila je vidljiva na međusobnom prihvaćanju djece i pružanju pomoći. Također, do izražaja je došla vrijednost odgovornosti u slobodi izbora aktivnosti na igralištu. Naime, ne vole sva djeca kestene stoga su imali mogućnost odabira drugih aktivnosti, gdje je bila vidljiva autonomija i emancipacija djece potičući ih na donošenje odluke i vršenje izbora. Planirajući odgojno-obrazovni proces osigurali smo djeci razvoj osobne, emocionalne i tjelesne, obrazovne i socijalne dobrobiti.

Pripremila: Violeta Nešić, odgojiteljica