01 2060 713 | 099 6096 790

Iz kutka zdravstvene voditeljice

 Zaokupljeni raznim aktivnostima u ovom vrlo izazovnom vremenu, pokušavajući provesti što kvalitetnije vrijeme s obitelji i djecom, nemojmo zabraviti svakodnevno brinuti o zdravlju i održavati higijenu na pravilan način. 

 

PRAVILNO PRANJE RUKU

Već ste više puta mogli čuti i vidjeti kako je potrebno često prati ruke i na koji način ih je potrebno ispravno oprati. 

Proučite slikovni prikaz pravilnog pranja ruku koji je izradio Hrvatski crveni križ u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokažite ga djeci i skupa s njima vježbajte pranje ruku dok ne nauče ispravnu tehniku.

Picture1

 

U slijedećem videu možemo slikovito vidjeti zašto je potrebno proći kroz sve korake kako bismo ispravno oprali ruke. Pogledajte ga skupa s djetetom kako bi jasnije shvatilo važnost ispravnog pranja ruku. Objasnite mu kako ljubičasta boja označava sapun na njegovim rukama te da ga je potrebno utrljati na svaki prstić kako bi sapun prekrio cijelu površinu ruku i time nečistoće nestale. 

https://www.youtube.com/watch?v=nEzJ_QKjT14 

Ovaj mali eksperiment možete isprobati kod kuće sa svojim djetetom kroz igru malih znanstvenika. Bit će vam potrebno: posuda s vodom, papar i tekući sapun. Papar će igrati ulogu bakterija i virusa (i drugih nečistoća). U posudu s vodom pospite malo papra, recite djetetu neka umoči prst u vodu s paprom (ako ne želi odmah, možete mu vi najprije pokazati), zatim promotrite prst-uočit će te da se papar zadržao na prstu. Nakon toga, umočite drugi prst u tekući sapun, a potom u vodu s paprom- vidjet će te kako se papar odmiče od prsta. Zajedno sa djetetom zaključite koju ulogu ima sapun kod pranja ruku te zašto je važno često prati ruke. 

https://www.youtube.com/watch?v=_KirHm_sYfI

 

PRANJE ZUBI

Pravilna tehnika pranja zubića za djecu predškolske dobi je zahtjevna i potrebno je uložiti puno truda i vremena kako bi je dijete izvježbalo, no od iznimne je važnosti za očuvanje dentalnog zdravlja. Stoga vas podsjećamo, s obzirom da ste svi doma, nastavite s djecom vježbati pranje zubi ujutro i navečer.

Uz slikovnicu Gric i Grec podsjetite se dobro znanih bakterija kojima su neoprani zubići sigurno skrovište.

https://www.slideshare.net/maricajurec/gric-i-grec

U ovom videu, zajedno s djetetom, pogledajte kako pravilno četkati zube i ovu tehniku vježbajte kod kuće.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=QOcqhVYspt0&feature=emb_title

 

TJELESNA AKTIVNOST

Ne zaboravite i na tjelesnu aktivnost koja je od velike važnosti u očuvanju zdravlja. Pozitivne strane tjelesne aktivnosti su: očuvanje i sprječavanje raznih bolesti, jačanje imunološkog sustava, stvaranje pozitivne slike o sebi itd.

Kod kuće možete zajedno s djecom ostati tjelesno aktivni uz slijedeće vježbe: 

https://www.youtube.com/watch?v=8M9gsu3lYHc

 

VAŽNOST PRAVILNE PREHRANE U VRIJEME SMANJENIH DRUŠTVENIH KONTAKATA

Na linku pročitajte smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako za svoju obitelj osigurati zdravu prehranu u vrijeme izolacije i ograničenih mogućnosti nabave svježih namirnica.

https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/zivjeti-zdravo-kod-kuce-vaznost-pravilne-prehrane-u-vrijeme-smanjenih-drustvenih-kontakata/

 

ULOGA VODE U OČUVANJU ZDRAVLJA

Voda je najzdravije piće te je medij za sve procese koji se odvijaju u organizmu, ona je ustvari 70% našeg organizma. Također je dobra za održavanje higijene i zaštitu od bolesti. Važno je svakodnevno piti vodu, djeci se preporučuje najmanje 5 čaša vode dnevno. Razgovarajte s djetetom o važnosti vode za zdravlje te ih ne zaboravite poticati da redovito piju vodu. 

 

 

REDOVITI SAN ZA ZDRAVIJI DAN!

Uz tjelesnu aktivnost, raznovrsnu prehranu, vodu i pravilnu higijenu za pravilan rast i razvoj te obranu od bolesti neophodan je i san. Redoviti san pozitivno utječe na jačanje imuniteta, očuvanje zdravlja, poboljšanje koncentracije itd.

Pripremi za spavanje najbolje će doprinijeti svakodnevni rituali te lijepa priča za laku noć.

 

prica2prica2prica2prica2prica2prica2

 

Iskoristimo vrijeme provedeno u kući za promišljanje i provođenje kvalitetne brige za naše zdravlje i zdravlje naše djece.